För vissa känns ordet "Ensamstående mamma", lika uttjatat som "Börskris", eller "Bingolotto", men jag vill verkligen ge en eloge till alla ensamstående (både mammor och pappor), där ute! Alla som är, eller har varit i en sådan situation har ju naturligtvis sin egen erfarenhet. Det här är min erfarenhet och mina synpunkter.
När jag var 22 år, blev jag ensamstående mamma. Visst, jag hade valt det själv, och jag valde att lämna ett förhållande som jag inte tyckte fungerade. Jag ansåg att det inte bara var för mitt bästa, utan faktiskt även för min då 1,5 åring. Jag står än i dag fast vid, trotts bodelning, vårdnatstvist och ett gäng trassliga år, att det var den bästa lösningen.
När man lever som en sk. kärnfamilj, kan man ofta sucka över att tiden aldrig räcker till, att man är trött eller ungarna är bråkiga. Man skulle kunna göra vad som helst för en egen städerska, kock och personlig butler! Grejjen är, att du ändå har någon att dela ansvaret med. Visst, ofta får den ena föräldern dra ett större lass pga. ett krävande jobb eller att den andra föräldern helt enkelt är en soffpotatis, men det finns i alla fall någon som man ska kunna förvänta sig hjälp och uppbackning av när det krisar.
Är du själv, så finns inte den hjälpen. Du tar dusterna, gråten, frågorna och besluten själv. Eller så kanske det finns en föredetting som inte tycker som du, och det uppstår ett tjaffsande om allt och ingenting, fram tills dess att barnet kan börja bestämma lite själv. Räkna med en 10-12 år!
Jag vill även ta upp de fallen, där föredettingen kanske har ett nytt förhållande, ytterligare en person full av åsikter, och som man naturligtvis måste ta hänsyn till. Ett bra exempel, kan ju vara när det är dags att planera vilka veckor man ska ha semester. Lever båda i ett nytt förhållande, kan det innebära
fyra stycken vuxna att ta hänsyn till. Då har jag inte räknat in
deras eventuella föredettingar, barn sedan tidigare förhållanden, svärmödrar, fastrar och mostrar...ja, listan kan göras oändlig och det kan bli en "Far är tomte till alla barnen" - situation!
Minns en liten 2 årig, som efter två veckors sommarlov hos sin far, (två veckor är en evighet för ett litet barn), skulle ta T-banan hem med sin mamma. Han grät, skrek och sparkade så det ekade genom hela röda linjen. Samtliga passagerare, stirrade naturligtvis på den svettiga mamman, och skakade beklagande på huvudet. Antingen kanske dom tänkte att det måste vara en hemskt elak mor den stackars lilla parveln har, eller så har den där kvinnan som sitter där och med all kraft håller kvar lille sprattelgubben, rövat med sig ungen. Det är nog inte hennes barn! ...Mamman var jag.
Det är inte optimalt att bollas fram och tillbaka. Den enda tröst jag kan ge er, som har barn som flackar från den ena till den andra, är att dom dessvärre vänjer sig, och tillslut finner sig i situationen. Var dom små när det började, så vet dom ju ingenting annat. Dessutom är det så vanligt att vara skilsmässobarn nu för tiden, så jag kan ge mig sjutton på att ungarnas konversation inför helgen lyder: " Ska ´ru också hem till farsan i helgen?". Alla svarar Ja utom lille Nils. Hans föräldrar bor fortfarande tillsammans. " Va, ha´ru inget annat hem att åka till?". Då ha´ru ju bara en födelsedag, en cyckel och en julafton". "Stackars dej".
Obs! Vill verkligen markera, att för vissa fungerar detta alldeles utomordentligt, och barnen har det hur bra som helst!
Så..tillbaka till de ensamma mammornas stenhårda leverne. Du jobbar heltid, hämtar sist på dagis, hinner inte både lämna Kalle på kalas och titta på Anna när hon spelar match. Det är ett liv, fullt av kompromisser, synkande med tider och förbaskat fattigt på vuxenkärlek (även detta gäller naturligtvis inte alla :-D). Så...till alla er som kämpar för att ge era barn de bästa förutsättningarna, trots viss motvind..ge inte upp! Ni anar inte hur fantastiska ni är!
Kram på er!